niedziela, 10 listopada 2013

Dieta w ciąży - wielkie możliwości

Właściwe odżywianie w ciąży bywa bardzo istotne dla właściwego rozwoju dziecka szczególnie w początkowej fazie płody – pierwszym trymestrze.Z reguły jeść w ciąży owoce, dlatego że będą źródlem nie zaledwie witamin lecz zawierają w sobie też sole mineralne albo węglowodany potrzebne kobiecie w ciąży lub jej dziecku. Owoce mają różną wartość odżywczą. Zależy ona od rodzaju rośliny, z której pochodzą. Pozytywne w jedzeniu owoców w ciąży bywa to, że dostarczasz organizmowi wody, która również wydaje się zawarta w owocach albo konieczna do nawodnienia lub prawidłowego funkcjonowania organizmu albo wacik.pl zachowania równowagi wodnej w nim. Jedzenie owoców ma prawidłowy wpływ nie zaledwie na zdrowie dziecka, lecz również przyszłej otrzymujemy ze względu na zawartość ponieważ będą naturalnym źródłem witamin. Pewnie zastanawiasz się jakie owoce ma szanse jeść kobieta w ciąży.Nade wszystko zdrowe będą jabłka.Bywa to zdrowe źródło błonnika rozpuszczonego w wodzie.Niezła jego ilość znajduje się przede wszystkim w skórce tego owocu. Błonnik reguluje pracę jelit bądź zapobiega zaparciom w czasie ciąży. Jabłka zawierają dużą ilość witamin z grupy B, które są konieczne do syntezy białka bądź właściwego funkcjonowania układu nerwowego. W ciąży powinnaś zjadać choć jedno jabłko dziennie. Inne owoce jakich trzeba dostarczać sobie i dziecku to maliny. Zawierają one bardzo dużą ilość witamin a szczególnie beta-karotenu.Wydaje się on przekształcany przez nasz organizm w witaminę A. Maliny zawierają też flawoidy, które działają prozdrowotnie to znaczy przeciwbakteryjnie czy przeciwzapalnie i jeszcze antywirusowo. Picie soku z malin może być zalecane szczególnie w ciąży o okresie przeziębienia gdy nie można zażywać wielu środków farmaceutycznych. Innymi zdrowymi owocami zawierającymi bardzo dużą ilość witaminy C będą truskawki. Zawierają one też antycyjany. Wykazano ich działanie antyoksydacyjne to znaczy usuwają z organizmu wolne rodniki, które niszczą komórki. Niestety truskawki posiadają działanie alergizujące więc nie da się ich zjadać więcej niż piętnaście w czasie ciąży, aby nie spowodować alergii u dziecka. Dużą ilość flawonoidów zapobiegających chorobom serca mają winogrona.Będą również źródłem witaminy B i błonnika. Zawierają dużą ilość węglowodanów dlatego nie możesz w czasie ciąży zjadać ich w większej ilości niż szklanka dziennie.Szczególnie powinny się ograniczać kobiety, u których w czasie ciąży wystąpiła cukrzyca. Owoce cytrusowe dostarczają organizmowi witaminy A, C i dodatkowo soli mineralnych. Mogą jednak wywoływać alergie, dlatego trzeba je jeść codziennie chociaż w niewielkich ilościach. Banany dostarczają organizmowi kobiety w ciąży bądź jej dziecku magnezu, potasu a do tego witamin z grupy B. To bardzo dobrze trafia na rozwój układu nerwowego dziecka. Banany wpływają też nieźle na wydzielanie seratoniny czyli hormonu szczęścia.Wydaje się on przydatny nade wszystko w momentach obaw czy depresji. Owoce kiwi zawierają witaminę C oraz konieczny w ciąży dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka kwas foliowy. On też zapewnia odpowiedni stan łożyska lub zabezpiecza przed poronieniem. Kobiety w ciąży, powinny unikać owoców ze skórką, pryskanych i oczywiście pamiętać o ich dokładnym umyciu przed zjedzeniem.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz