niedziela, 23 marca 2014

Dieta w ciąży

Właściwe odżywianie w ciąży bywa bardzo istotne dla właściwego rozwoju dziecka przede wszystkim w początkowej fazie płody – pierwszym trymestrze.Zwykle warto jeść w ciąży owoce, ponieważ będą źródlem nie zaledwie witamin lecz zawierają w sobie też sole mineralne Zdrowie i węglowodany potrzebne kobiecie w ciąży bądź jej dziecku. Owoce posiadają różną wartość odżywczą. Zależy ona od rodzaju rośliny, z której pochodzą. Pozytywne w jedzeniu owoców w ciąży bywa to, że dostarczasz organizmowi wody, która również jest zawarta w owocach i niezbędna do nawodnienia czy prawidłowego funkcjonowania organizmu czy zachowania równowagi wodnej w nim. Jedzenie owoców ma prawidłowy wpływ nie zaledwie na zdrowie dziecka, lecz też przyszłej dostajemy ze względu na zawartość dlatego że są naturalnym źródłem witamin. Pewnie zastanawiasz się jakie owoce powinna jeść kobieta w ciąży.Przede wszystkim zdrowe będą jabłka.Bywa to zdrowe źródło błonnika rozpuszczonego w wodzie.Duża jego ilość znajduje się przede wszystkim w skórce tego owocu. Błonnik reguluje pracę jelit albo zapobiega zaparciom w czasie ciąży. Jabłka zawierają dużą ilość witamin z grupy B, które są konieczne do syntezy białka albo właściwego funkcjonowania układu nerwowego. W ciąży powinnaś zjadać więcej niż jedno jabłko dziennie. Inne owoce jakich powinno się dostarczać sobie lub dziecku to maliny. Zawierają one bardzo dużą ilość witamin a przede wszystkim beta-karotenu.Wydaje się on przekształcany przez nasz organizm w witaminę A. Maliny zawierają też flawoidy, które działają prozdrowotnie to znaczy przeciwbakteryjnie bądź przeciwzapalnie a do tego antywirusowo. Picie soku z malin bywa zalecane zwłaszcza w ciąży o okresie przeziębienia wtedy gdy nie da się zażywać wielu gotówki farmaceutycznych. Innymi zdrowymi owocami zawierającymi bardzo dużą ilość witaminy C będą truskawki. Zawierają one również antycyjany. Wykazano ich działanie antyoksydacyjne to znaczy usuwają z organizmu wolne rodniki, które niszczą komórki. Niestety truskawki mają działanie alergizujące więc nie można ich zjadać powyżej piętnaście w czasie ciąży, aby nie spowodować alergii u dziecka. Dużą ilość flawonoidów zapobiegających chorobom serca mają winogrona.Będą również źródłem witaminy B bądź błonnika. Zawierają dużą ilość węglowodanów dlatego nie możesz w czasie ciąży zjadać ich w większej ilości niż szklanka dziennie.Szczególnie powinny się ograniczać kobiety, u których w czasie ciąży wystąpiła cukrzyca. Owoce cytrusowe dostarczają organizmowi witaminy A, C i dodatkowo soli mineralnych. Mogą chociaż wywoływać alergie, dlatego trzeba je jeść codziennie jednak w niewielkich ilościach. Banany dostarczają organizmowi kobiety w ciąży lub jej dziecku magnezu, potasu a do tego witamin z grupy B. To bardzo korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego dziecka. Banany wpływają również dobrze na wydzielanie seratoniny czyli hormonu szczęścia.Bywa on przydatny szczególnie w momentach obaw lub depresji. Owoce kiwi zawierają witaminę C i dodatkowo konieczny w ciąży dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka kwas foliowy. On również zapewnia odpowiedni stan łożyska i zabezpiecza przed poronieniem. Kobiety w ciąży, powinny unikać owoców ze skórką, pryskanych i oczywiście pamiętać o ich dokładnym umyciu przed zjedzeniem.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz