wtorek, 7 stycznia 2014

Dieta w ciąży przez wacik.pl

Właściwe odżywianie w ciąży jest bardzo istotne dla właściwego rozwoju dziecka szczególnie w początkowej fazie płody – pierwszym trymestrze.Radzimy jeść w ciąży owoce, bo będą źródlem nie tylko witamin lecz zawierają w sobie również sole mineralne albo węglowodany potrzebne kobiecie w ciąży bądź jej dziecku. Owoce posiadają różną wartość odżywczą. Zależy ona od rodzaju rośliny, z której pochodzą. Pozytywne w jedzeniu owoców w ciąży jest to, że dostarczasz organizmowi wody, która również bywa zawarta w owocach albo niezbędna do nawodnienia bądź prawidłowego funkcjonowania organizmu bądź zachowania równowagi wodnej w nim. Jedzenie owoców ma prawidłowy wpływ nie zaledwie na zdrowie dziecka, lecz też przyszłej otrzymujemy ze względu na zawartość dlatego że będą naturalnym źródłem witamin. Pewnie zastanawiasz się jakie owoce powinna jeść kobieta w ciąży.Szczególnie zdrowe są jabłka.Jest to zdrowe źródło błonnika rozpuszczonego w wodzie.Dodatkowa jego ilość znajduje się przede wszystkim w skórce tego owocu. Błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom w czasie ciąży. Jabłka zawierają dużą ilość witamin z grupy B, które będą konieczne do syntezy białka i właściwego funkcjonowania układu nerwowego. W ciąży powinnaś zjadać przynajmniej jedno jabłko dziennie. Inne owoce jakich radzę dostarczać sobie albo dziecku to maliny. Zawierają one bardzo dużą ilość witamin a zwłaszcza beta-karotenu.Wydaje się on przekształcany przez nasz organizm w witaminę A. Maliny zawierają też flawoidy, które działają prozdrowotnie to znaczy przeciwbakteryjnie lub przeciwzapalnie i dodatkowo antywirusowo. Picie soku z malin wydaje się zalecane zwłaszcza w ciąży o okresie przeziębienia kiedy nie da się zażywać wielu środków farmaceutycznych. Innymi zdrowymi owocami zawierającymi bardzo dużą ilość witaminy C są truskawki. Zawierają one również antycyjany. Wykazano ich działanie antyoksydacyjne to znaczy usuwają z organizmu wolne rodniki, które niszczą komórki. Niestety truskawki posiadają działanie alergizujące więc nie da się ich zjadać powyżej piętnaście w czasie ciąży, aby nie spowodować alergii u dziecka. Dużą ilość flawonoidów zapobiegających chorobom serca posiadają winogrona.Będą też źródłem witaminy B albo błonnika. Zawierają dużą ilość węglowodanów dlatego nie możesz w czasie ciąży zjadać ich w większej ilości niż szklanka dziennie.Szczególnie powinny się ograniczać kobiety, u których w czasie ciąży wystąpiła cukrzyca. Owoce cytrusowe dostarczają organizmowi witaminy A, C i jeszcze soli mineralnych. Mogą jednak wywoływać alergie, dlatego opłaca się je jeść codziennie jednak w niewielkich ilościach. Banany dostarczają organizmowi kobiety w ciąży albo jej dziecku magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. To bardzo korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego dziecka. Banany wpływają również dobrze na wydzielanie seratoniny czyli hormonu szczęścia.Wydaje się on przydatny przede wszystkim w momentach obaw bądź depresji. Owoce kiwi zawierają witaminę C oraz konieczny w ciąży dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka wacik.pl kwas foliowy. On również zapewnia odpowiedni stan łożyska lub zabezpiecza przed poronieniem. Kobiety w ciąży, powinny unikać owoców ze skórką, pryskanych czy oczywiście pamiętać o ich dokładnym umyciu przed zjedzeniem.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz