środa, 8 stycznia 2014

Dieta w ciąży: tego jeszcze nie wiesz?

Właściwe odżywianie w ciąży jest bardzo istotne dla właściwego rozwoju dziecka nade wszystko w początkowej fazie płody – pierwszym trymestrze.Zwykle warto jeść w ciąży owoce, dlatego że są źródlem nie zaledwie witamin lecz zawierają w sobie również sole mineralne i węglowodany potrzebne kobiecie w ciąży albo jej dziecku. Owoce posiadają różną wartość odżywczą. Zależy ona od rodzaju rośliny, z której pochodzą. Pozytywne w jedzeniu owoców w ciąży jest to, że dostarczasz organizmowi wody, która też bywa zawarta w owocach czy niezbędna do nawodnienia bądź prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania równowagi wodnej w nim. Jedzenie owoców ma prawidłowy wpływ nie tylko na zdrowie dziecka, lecz również przyszłej mamy ze względu na zawartość bo będą naturalnym źródłem witamin. Pewnie zastanawiasz się jakie owoce ma szanse jeść kobieta w ciąży.Przede wszystkim zdrowe są jabłka.Wydaje się to zdrowe źródło błonnika rozpuszczonego w wodzie.Dodatkowa jego ilość znajduje się zwłaszcza w skórce tego owocu. Błonnik reguluje pracę jelit albo zapobiega zaparciom w czasie ciąży. Jabłka zawierają dużą ilość witamin z grupy B, które będą konieczne do syntezy białka i właściwego funkcjonowania układu nerwowego. W ciąży powinnaś zjadać przynajmniej jedno jabłko dziennie. Inne owoce jakich opłaca się dostarczać sobie albo Moda dziecku to maliny. Zawierają one bardzo dużą ilość witamin a przede wszystkim beta-karotenu.Jest on przekształcany przez nasz organizm w witaminę A. Maliny zawierają również flawoidy, które działają prozdrowotnie to znaczy przeciwbakteryjnie albo przeciwzapalnie i jeszcze antywirusowo. Picie soku z malin może być zalecane zwłaszcza w ciąży o okresie przeziębienia wtedy gdy nie można zażywać wielu gotówki farmaceutycznych. Innymi zdrowymi owocami zawierającymi bardzo dużą ilość witaminy C będą truskawki. Zawierają one też antycyjany. Wykazano ich działanie antyoksydacyjne to znaczy usuwają z organizmu wolne rodniki, które niszczą komórki. Niestety truskawki posiadają działanie alergizujące więc nie można ich zjadać nie mniej niż piętnaście w czasie ciąży, aby nie spowodować alergii u dziecka. Dużą ilość flawonoidów zapobiegających chorobom serca posiadają winogrona.Są również źródłem witaminy B bądź błonnika. Zawierają dużą ilość węglowodanów dlatego nie masz możliwość w czasie ciąży zjadać ich w większej ilości niż szklanka dziennie.Szczególnie powinny się ograniczać kobiety, u których w czasie ciąży wystąpiła cukrzyca. Owoce cytrusowe dostarczają organizmowi witaminy A, C i dodatkowo soli mineralnych. Mogą jednak wywoływać alergie, dlatego warto je jeść codziennie jednak w niewielkich ilościach. Banany dostarczają organizmowi kobiety w ciąży i jej dziecku magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. To bardzo korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego dziecka. Banany wpływają również korzystnie na wydzielanie seratoniny czyli hormonu szczęścia.Może być on przydatny szczególnie w momentach obaw czy depresji. Owoce kiwi zawierają witaminę C i dodatkowo konieczny w ciąży dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka kwas foliowy. On też zapewnia odpowiedni stan łożyska bądź zabezpiecza przed poronieniem. Kobiety w ciąży, powinny unikać owoców ze skórką, pryskanych bądź oczywiście pamiętać o ich dokładnym umyciu przed zjedzeniem.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz